Det kan verka som en ouppnåelig dröm att driva sin egen hästgård med husdjur och odlingar. Men det går att ta sig från små förhållanden ekonomiskt sett och ändå med tiden lyckas få en egen gård. Att driva en hästgård kräver också mycket arbete och kunskap, men det kan löna sig i ett bättre psykiskt mående samtidigt som du blir mer självförsörjande.
Med många djur på gården behöver du hålla alla nöjda och glada, även katterna. Hos Tinybuddy hittar du ett stort sortiment av klösträd, klätterträd, klösbrädor och klösmöbler. Katter behöver ofta klösa för att vässa sina klor, markera revir och träna kroppen. Med ett bra klösträd ger du katten möjlighet att utöva sitt naturliga beteende utan att dina möbler eller husväggar blir skadade.
Vägen till gården
Suvi Räsänen drömde alltid om en egen hästgård när hon växte upp trots att hon inte hade råd med en egen häst. Men nu äger hon flera hästar och bor i ett 1700-talshus utanför Stockholm. Som barn gick hon inte på ridskola utan tillbringade i stället fritiden på en 4H-gård, och skötte där djuren samt red på de ponnyer som fanns på gården. På detta sätt lärde hon sig att hantera hästar och ta hand om ett stall. Därefter följde naturbruksgymnasium och hippologprogrammet på universitetet. Hon startade eget företag där hon gav ridlektioner i mindre grupper, med en startplåt på 250 000 kronor som täckte omkostnader som hästar, utrustning och stallhyra. Hon och hennes partner sålde därefter sina lägenheter och tog ett lån för att köpa en egen gård, som var ett renoveringsprojekt från början.
Studera på fritiden
Hanna Ulfsbecker har också en egen hästgård som hon driver sedan sju år tillbaka. Hon köpte gården redan när hon var 21 år och flyttade snart in i det röda huset med tillhörande ladugård. Som barn var hon övertygad om att hon en dag skulle bo på landet med egna djur. Efter att ha gått ut gymnasiet jobbade Hanna först i hemtjänsten, sedan i en fabrik och som kafébiträde. Medan hon jobbade studerade hon vidare via kvällskurser och blev på så vis hästföretagare, hästskötare och ridledare.
Förutom hästar kanske du också vill ha andra djur, som katter och hundar på din gård. Om du ska starta en uppfödningsverksamhet för katter på gården eller av annat skäl vill ha många katter kan du behöva söka ett tillstånd från länsstyrelsen. Dina katter behöver tillsyn minst två gånger varje dag och behöver få sina tänder, klor och päls omskötta. För att de ska ha friska klor kan det vara bra att köpa ett klösträd till dem.