Visst är det underbart att spendera tid tillsammans med hästar och lära sig rida? Ridning är dock inte enbart ett intresse, utan fungerar riktigt fint som en fantastiskt bra motionsform för de allra flesta. Om man har haft uppehåll i ridningen under en längre tid eller om man nyligen har börjat rida så är detta något som märks av väldigt fort, åtminstone när det kommer till ordentlig träningsvärk.
Hur man rider har förstås en väldigt stor påverkan på om ridpasset blir ett bra träningspass eller inte. En långsam skritt i vacker natur ger sällan någon större inverkan fysiskt, men kan dock vara väldigt bra för psyket. Vill man se till att få träningsvärk behöver man också rida därefter och använda kroppens alla muskler till det yttersta.
Benen, eller skänklar som det också kallas, är den kroppsdel som tveklöst får arbeta mest under en ridlektion eller en ridtur. Skänklarna används för att ge kommando till hästen och används också för att man som ryttare ska hålla sig kvar i sadeln. För att ha en korrekt hållning behöver du använda dina magmuskler ordentligt och spänna dessa för att alltid upprätthålla en rak rygg.
Ridning i sig är en sport som gynnar både motion och rörelse till människan, men precis som ovan nämnts är den också ypperligt för psyket. Ett flertal studier och forskning har visat att samspelet mellan hästen och ryttaren har mycket stora positiva effekter på den psykiska hälsan och detta har man märkt av tydligast inom handikappidrotten. Hästar kan användas för att bota ångest och depression, precis som många andra djur kan och många menar därför att ridning borde vara en sport som inkluderas i de friskvårdsbidrag som många arbetsplatser erbjuder sina anställda.