Ridning är en mycket härlig och rolig sport med mycket fart och puls. Det är en del av tjusningen med att rida; det går i en hög hastighet och med många hästkrafter som drivkraft. Farten i kombination med kraften är också det som är potentiellt farligt med ridning. Förutom risken att ramla ned från hästryggen och slå sig, så finns risken att man kastas iväg eller blir sparkad av hästen när den är i stallet.
Vi har tidigare gått igenom vad man behöver för utrustning för att börja rida, och här nedan kommer vi att gå igenom den särskilda säkerhetsutrusning som finns för att förebygga skador. Det är bra information att läsa för den som kanske har hållit på med ridning ett tag och nu vill börja hoppa, galoppera eller rida utomhus vilket alltid innebär en extra risk.
Säkerhetsvästar
En säkerhetsväst skyddar bålen genom att fördela trycket. Den är gjort av ett hård och lite böjligt material och den ska sitta så nära kroppen som möjligt. Man kan ha en tunn tröja under, och sina vanliga ridkläder utanpå. Säkerhetsvästen uppfanns för 25 år sedan och var då tilltänkt att främst användas av jockeys, men den spreds snabbt till större delar av ridsporten då man insåg dess fördelar. Det är viktigt att västen är CE-märkt och att den sitter bra. Köper man en för stor väst finns risken att den inte hjälper alls vid en eventuell olycka. Säkerhetsvästarna finns i olika nivåer vilket är en standard som kontrolleras av den brittiska hästsportorganisationen BETA.
Nivå 1
Nivå 1-säkerhetsvästen är en lättviktig och minimal väst som är avsedd till jockeys. Den har en svart och vit märkning. Äldre västar kan ha en helt svart märkning.
Nivå 2
Nivå 2-säkerhetsvästen är en väst som kan användas i lågrisk-situationer, till exempel vid vardaglig ridning i skritt. Den har en brun märkning.
Nivå 3
Nivå 3-säkerhetsvästen ger det bästa skyddet och kan användas både vid tävling, ridning och arbete med hästar. Den har en lila märkning. Det är ofta ett krav på olika tävlingar att ha denna typ av väst. Riktigt avancerade västar i denna kategori har inbyggda luftpatroner som löses ut vid en olycka. De kostar ungefär 5000 kr, men med hjälp av ett privatlån kan även ryttare med en stram budget köpa denna väst.
Säkra hjälmar
Att bära hjälm vid all form av ridning är en självklarhet för de flesta. Det är också viktigt att tänka på att hjälmen som man bär är CE-märkt. Det innebär att den uppfyller EU:s krav för hjälmar och att den är testad och godkänd. Om hjälmen har utsatts för slag så ska den bytas ut även om den ser hel ut. Den kan vara trasig inuti. Därför är det alltid bäst att köpa en ny hjälm, så att man vet vad den har varit med om.
Svenska ridsportförbundet rekommenderar att man har på sig hjälmen i alla situationer där hästen kan göra en oväntad rörelse, till exempel vid longering eller tömkörning.