Ett härligt sätt att spendera en eller ett par semesterdagar är att ge sig ut på en ridtur. I Sverige finns det gott om småföretagare som erbjuder turridning året om. En del turer varar endast någon timma medan andra kan innehålla övernattningar så att ni är ute under flera dagar.
Ridning runt Östersund
Ett exempel på en plats att ta en härlig ridtur är Sörbygården Logi & Hästgård i Brunflo, strax söder om Östersund. Det går utmärkt att flyga mellan Stockholm och Östersund om du kommer från landets södra delar och inte vill köra bil. Just Sörbygården erbjuder ridning på islandshästar och då endast dagsturer men i regionen finns till exempel även Aspås som har turridning och bed and breakfast. Aspås ordnar dels kortare ridturer men de har även heldagsturer likväl som ridturer som sträcker sig över både två och tre dagar. De erbjuder även hämtning i Östersund mot ersättning, till exempel vid flygplatsen, om så önskas.
Att tänka på
Det finns lite saker att tänka på när du planerar att ge dig ut på en arrangerad ridtur. Först och främst bör du alltid se till att du är ordentligt försäkrad. Det förhåller sig nämligen så att det inte är alla arrangörer som erbjuder olycksfallsförsäkring för sina deltagare och även om hästarna är lugna och vältränade så kan olyckor naturligtvis ändå ske. All ridning sker alltså vanligtvis på egen risk.
Sedan har hästarna begränsningar för hur mycket de orkar bära och även om detta varierar mellan raser så finns det generellt en gräns vid 90 kg som arrangörerna av ridturer använder sig av. Det betyder att om du väger mer än 90 kg kan du vanligtvis inte deltaga i turerna.
Något som är obligatoriskt är ridhjälm men denna kan du ofta låna på plats. En del arrangörer jobbar hårt för att sjukdomar inte ska spridas mellan olika stall så de kan kräva att du använder kläder och skor som du inte har använt med andra hästar, alternativt att dina tillhörigheter desinficeras på plats.
Ofta finns det även åldersgränser för deltagande barn och dessa kan ligga någonstans runt 7 – 10 år. Naturligtvis gäller att barnen ska vara i en ansvarigs sällskap.
Läger för ridrädda
Vanligtvis förknippas ridläger med unga hästtjejer men det finns läger för alla åldrar och mål. Ett koncept är ridläger för ryttare som blivit rädda för att rida, dessa läger må vara ovanliga men de drar till sig en hel del hästägare. Många av dessa ryttare har blivit rädda för ridning av en eller annan anledning, till exempel på grund av att de har trillat av, och har därför slutat rida men har kvar sin häst. Det finns alltså ridturer och ridläger för alla typer av ryttare.