En häst, precis som alla andra levande djur och varelser, behöver ibland vaccineras för att kunna skyddas mot vissa virus eller sjukdomar som finns. Det finns flera olika typer av vaccinationer som man kan ge sin häst, men den absolut vanligaste vaccinationen är mot hästinfluensan.
Vad är hästinfluensan?
Hästinfluensan fungerar nästan på samma sätt som den vanliga influensa som vuxna människor och barn drabbas av årligen. Influensan för hästar är en virussjukdom som smittar med luften och tyvärr är sjukdomen otroligt smittsam. Om man vill tävla med sin häst inom någon form av ridsport eller t.ex. trav så är det ett krav på att hästen måste vara vaccinerad mot just hästinfluensan för att ens få starta.
Man bör tänka på att detta inte är någon form av engångs-va
ccination, utan att vaccinationen måste upprepas varje år. Många uppfödare väljer att vaccinera sina föl mot hästinfluensan på en gång, för att fölet ska få ett så bra och stabilt skydd som möjligt.
Vaccinera mot stelkramp
En annan mycket viktigt sak att vaccinera sin häst mot är stelkramp. Som människa får man denna vaccination i skolan och får därefter själv underhålla vaccinationen i vuxen ålder. Alla hästar i världen bör ha möjlighet att få bli vaccinerade mot stelkramp, då det inte är ovanligt att hästar råkar ut för olika typer av sårskador.
Det är nämligen sårskadorna som är vägen för stelkrampen att angripa hästen. Stelkramp utvecklas av jordbakterier som har lyckats komma in i ett sår som är väldigt djupt. Bakterierna behöver en så syrefattig miljö som möjligt för att gro till sig och därför är djupa sår de absolut ”bästa” valet. Bakterierna omvandlas sedan till ett gift som därefter ger sig på hela nervsystemet.
Människor behöver inte fylla på sin vaccination lika ofta som en häst bör. En häst bör vaccinera redan som föl och därefter med cirka 3 års mellanrum.