Många människor drömmer om att en gång kunna köpa sin alldeles egna häst. Många gånger kan denna dröm också gå i uppfyllelse, men vad bör man tänka på innan köpet?
Skaffa rätt kunskaper
Om man vill skaffa en egen häst är det av största vikt att man har rätt kunskaper. Det räcker inte med att kunna rida i vissa gångarter, och att ha ridit ett halvår på en ridskola räcker ofta inte speciellt långt. Man behöver till exempel kunna räkna ut en hästs foderstat, man måste veta hur hästen reagerar om den får olika sjukdomar och man måste kunna träna hästen på ett bra sätt. Det räcker till exempel inte med att bara rida ett par minuter i hagen varje dag utan träningen måste ske på ett varierat och bra sätt. Man måste också skaffa sig rätt kunskaper om vad hästen behöver. Det är till exempel viktigt att veta hur ofta hästen behöver skos och man behöver kunna se på hästen när den mår bra eller inte. Om man inte känner att man har alla dessa kunskaper bör man avstå från att köpa häst.
Ekonomi inför hästköpet
En häst kostar en hel del att köpa och äga. Det kan då vara klokt att börja spara pengar ett bra tag innan man planerar att köpa sin häst. På så sätt har man pengar till köpet och dessutom en extra buffert. Det finns flera bra sätt att spara på. Metoder som Savr eller liknande, vanliga bankkonton eller att helt enkelt ta ut pengar och spara dem hemma är olika alternativ man kan välja att använda sig av. Beroende på vilken häst man vill köpa kan prislappen vara olika stor men man bör räkna med att inköpet kommer att gå på minst 10 000 kronor bara för hästen.
Att skaffa häst ensam
Om man planerar att skaffa häst ensam finns det en hel del att tänka på. Om man inte ska ha hästen i ett stort stall, måste man också köpa en kompis till den. Hästar är flockdjur och de trivs inte med att gå ensamma. Man får inte heller ha hästar utan att de har sällskap. Om man planerar att ha hästen i ett eget stall måste man också vara beredd på att man måste ta mycket mer ansvar. Man måste sköta allt själv, från mockning till fodring och träning. Det krävs med andra ord långt mycket mer kunskap än om man väljer att stalla upp hästen i ett stall där alla turas om att sköta om stallet, eller kanske rent av på en ridskola där man kan få extra hjälp av kunniga ridlärare. Det är bra om man har en hästkunnig förälder eller vän som kan vara med och hjälpa till lite.