Det finns många anledningar till att börja rida. Att bättra på självförtroendet och hålla sig i form är två av dem. Kamratskap och vänner är andra. Att utmana sig sig själv och samtidigt få fina naturupplevelser och utveckla en fin relation till hästen är också godtagbara skäl. Ridning är även väldigt bra för lärandet visar en japansk studie som publicerades 2017.
Mer om studien kan man läsa hos Hippson, en tidning om ridsport som även finns på internet. Ridning gör alltså att man blir bättre på matematik och problemlösning. Bättre kan det inte bli, då många hästintresserade barn och ungdomar hellre är i stallet än sitter och pluggar.
Har man kommit en bit i livet och skaffat sig de nödvändiga kunskaperna man behöver för att hålla egen häst, träna och kanske tävla lite kan kanske tanken på att låta kunskapen gå vidare kännas intressant. Att intresset för ridning finns vet vi, och många ridskolor har en lång kölista innan man kan erbjuda plats åt nya elever. Att då kunna ta sig an elever själv kan vara både roligt och ge extra pengar. Man kanske till och med funderar över hur man kan kombinera hästintresset med arbete. Att starta egen verksamhet är ett stort projekt, särskilt när det kommer till hästar.
Att starta upp en ridskola kostar en hel del, och innan man vet om verksamheten bär sig kan det bli problem med det ekonomiska. Det finns ett sätt att lösa detta. Surfa in på Frilansfinans.se och se om det kan vara till hjälp för dig. Du kan hålla lektioner på din egen häst, eller låta andra hyra in dig som tränare och fakturera dem utan att starta eget företag. Det är perfekt om man vill arbeta upp en kundkrets innan man tar steget fullt ut och blir egenföretagare. Du blir egenanställd hos Frilansfinans, du fakturerar kunden via dem och de betalar ut din lön med arbetsgivaravgifter och skatter. För detta behövs inte ett stall fullt med lektionshästar eller en F-skattesedel.
Man kan erbjuda träning både individuellt och i grupp för ryttare med egna hästar, och man kan erbjuda privatlektioner på sin egen häst eller ponny. Här kan man även nischa sig lite och erbjuda ridning som terapi, eftersom den psykiska ohälsan är relativt stor i landet. Man kan också erbjuda ridning som en träningsform för rehab av olika slag. Det gäller bara att man har en säker och stadig häst som inte skyggar för någonting. Att använda hästen som terapi är något som kommer att bli allt vanligare och kan vara en bransch att satsa på. Det gäller dock att hitta ett bra upplägg, för det är lite konkurrens om jobben.
Att använda hästen som terapi eller rehab inom äldrevården kanske kan vara något att fundera över. Antingen har man en liten ponny som kommer in på avdelningen, blir klappad och äter morötter eller så kan man ha lite hästterapi utomhus och kanske få pensionärerna att åka häst och vagn. Möjligheterna är många, bara man klurar lite.